poniedziałek, 6 lutego 2012

Kwiat Hibiskusa - naturalne źródło zdrowia

Witajcie Kochani!
Tu Tanika, dziś pragnę Wam przedstawić mojego ulubieńca, Kwiat Hibiskusa. Nie tylko ze względów na jego piękno, które zawsze podziwiam, lecz bardziej dla tego, aby opowiedzieć o jego wspaniałym, i jak że skutecznym, działaniu na nasz organizm.
Od lat jestem wielką fanką herbat, o tym już pisałam, gustuję w dobrych smakach i też bardzo cenię działanie tych pysznych napojów, jedną z moich faworytek od lat jest herbata z Kwiatów Hibiskusa, znana mi z wczesnego dzieciństwa, pamiętam jak mama zawsze przyrządzała tą pyszną herbatę - zimą na gorąco, latem na  zimno, i co najciekawsze, w każdym wydaniu smakowała niesamowicie pysznie.




Kwiat Hibiskusa inaczej nazywany Ketmią Szczawiową lub Malwą Sudańską, ma piękne, duże kwiaty o intensywnej czerwonej barwie, z których, po starannym wysuszeniu  sporządza się herbaty, mieszanki owocowe oraz napoje, które nie tylko są smaczne, skutecznie gaszą pragnienie, rozgrzewają, ale i mają bardzo dużo zalet zdrowotnych.
Kwiat Hibiskusa jest wyjątkowo bogatym źródłem witaminy C i wapnia, prócz tego zawiera cenne witaminy i sole mineralne, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ten czerwony kwiat doskonale wzmacnia układ odpornościowy, neutralizuje wolne rodniki, które powodują choroby serca, reguluje ciśnienie krwi, poprawia pracę wątroby, a dzięki polisacharydom, które zawiera, działa oczyszczająco i wzmacniająco na cały organizm.

Ciekawostka: W afrykańskiej medycynie ludowej Kwiatom Hibiskusa przypisuje się działanie antybakteryjne i moczopędne, które zapobiega zastojom wody w organizmie.




Herbata z Kwiatom Hibiskusa bardzo mi smakuje, ma piękną barwę, kwaskowaty smak i wspaniały aromat:

Herbata z Kwiatów Hibiskusa
Łyżeczkę suszonych kwiatów, włożyć do filiżanki i zalać mocno gorącą, ale nie wrzącą, wodą, przykryć filiżankę i trzymać pod przykryciem 8 - 10min, po czym jest już gotowa do spożycia. Można ją odrobinę posłodzić cukrem lub naturalnym miodem.

Herbata ta prócz wszystkich walorów opisanych powyżej też bardzo skutecznie przyśpiesza przemianę materii, dzięki kwasom organicznym wspomaga odchudzanie, zmniejsza wchłanianie w jelitach, działa przeciwzapalnie, kojąco, łagodzi podrażnienia, obniża gorączkę, pomaga w walce z infekcjami  i w mig stawia na nogi!




Kwiatów Hibiskusa przyrządza się też smakowity napój na gorące dni, który nazywa się  karkade.

Napój Karkade
8 łyżeczek suszonych kwiatów zalać 1l mocno gorącej, nie wrzącej, wody, trzymać pod przykryciem 5 - 8 minut, schłodzić, dodać do smaku cukier lub miód, włożyć kostki lodu i podawać.

Napój działa pobudzająco, dodaje energii, doskonale gasi pragnienie i orzeźwia.
Jak widzicie, te niepozorne suszone kwiaty mają dużą moc, a fakt iż Kwiaty Hibiskusa można kupić prawie w każdym markecie lub herbaciarni,  jeszcze bardziej zachęca do spożycia. Ja preferuję jednak same kwiaty, ale są też rozmaite mieszanki z Kwiatami Hibiskusa - z dziką różą, z jabłkami, z malinami, z bławatkiem i inne, więc z pewnością znajdziecie coś idealnego dla siebie.

Dobra rada - przy wyborze herbaty z Kwiatami Hibiskusa radzę zwrócić uwagę na barwę kwiatów, by była intensywna, ale nie zbyt ciemna, poszarzała, oraz lepiej zakupić mieszanki lub kwiaty w płatkach, a nie zmielone, w torebkach,  ponieważ smak takiej herbaty jest o wiele intensywniejszy, no i wiemy, co kupujemy do spożycia - kwiaty po zaparzeniu dwukrotnie zwiększają swoją objętość.

Cena - jest dosyć zróżnicowana, ale średnio to 10, 00 zł za 100 g


8 komentarzy:

  1. nigdy nic o nim nie wiedziałam :) interesujące :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zachęcam do wypróbowania, jest na prawdę pyszny i bardzo zdrowy!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam herbatę z hibiskusa. Mniam :)

    Zapraszam do mnie: http://nuttinbutstyle.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, mam pytanie, przewodnik w Egipcie powiedzial, ze herbata z hibiskusa pita na zimno podwyzsza cisnienie a na cieplo - obniza, czy to prawda ?pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie,nie wiem jak z podwyższeniem ciśnienia, ale co do obniżenia, to owszem, w tym celu były nawet przeprowadzone badania, z których wynika, że picie 3 razy dziennie filiżanki naparu z hibiskusa obniża ciśnienie skurczowe.
      Ja nie mam specjalnych kłopotów z ciśnieniem, ale jestem wrażliwa na zmianę pogody, co z kolei odbija się na złym samopoczuciu i zaburzeniu ciśnienia - raz jest wysokie, raz niskie, herbatę z hibiskusa nie pijam tak regularnie ( 3 filiżanki dziennie ) ale pomaga ona złagodzić ból oraz poprawia samopoczucie.

      Usuń
  5. Nie wiem jak to jest, ale swego czasu mówiło się,że witaminy giną w temperaturze do 70st. W różnych opisach powtarza się, że nawet po gotowaniu zachowują swoje właściwości. A swoją drogą czerwona herbatka jest wyśmienita. Mandy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No nie wiem, po gotowaniu zachowują raczej część tych witamin, bo rzeczywiście wysokie temperatury niszczą pierwotną zawartość cennych składników i witamin, ale napar, to co innego, zalewać gorącą wodą i trzymać pod przykryciem kilka minut, a z pewnością zachowuje się bogactwo składników, pod wpływem ciepła uwalnia się esencja i rozwija się smak ;)

      Usuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz, niezmiernie mi miło je czytać ;)
Dziękuje że jesteście, odwiedzacie i czytacie ;-)
Wielka prośba o nie dodawanie linków blogów, reklam, spamu oraz złośliwych komentarzy - komentarze te będą od razu usuwane.
Zapraszam ;)